Δρομολόγια και χρήσιμες πληροφορίες

χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΚΕΠ , ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  , ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ  ΕΛΤΑ , ΔΕΗ ,  ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ,  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  ,  ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ .

 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ , ATM , ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ , ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ , ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΟΤΕ Η ΑΛΛΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ , ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.


χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμεναρχείο
22540 93393
Λιμενικός Σταθμός
22920 26859, 25249
Ταχυδρομείο
22540 93221
Αστυνομία
22540 93201
Ιατρείο
22540 93222
Δήμος Αγίου Ευστρατίο
22540 93210

 Δρομολόγια πλοίων

Για να φτάσεις στον Αϊ-Στράτη θα πάρεις το πλοίο ΠΗΓΑΣΟΣ είτε από το Λαύριο (8 ώρες) είτε από την Καβάλα (7 ώρες) , Αν εισαι στην Λήμνο (2,5 ώρες) με το τοπικό καραβάκι ΑΙΟΛΙΣ που κανει το δρομολόγιο από τον Αϊ-Στράτη για Λήμνο 5:30 – 6.00 το πρωί και επιστροφή στις 15.00-15:30 από Μύρινα.

τα δρομολόγια του εξπρες Πήγασος θα τα βρεις εδω https://hellenicseaways.gr/routes/view/39/341

Υγειά – Πρόνοια

Η υποδομή του αγροτικού ιατρείου μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητική και η συνολική του λειτουργία έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά εκκρεμεί η κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό. Λόγω της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν προβλέπεται η κάλυψη των κενών θέσεων του ιατρού παθολόγου και νοσηλευτή.

Το ιατρείο λειτουργεί με δύο αγροτικούς γιατρούς, εμφανίζει όμως συστηματικά ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι είναι δυνατή ή απόκτηση ειδικότητας χωρίς αγροτικό, και το γεγονός της μείωσης των επιδομάτων των άγονων περιοχών για τους ιατρούς αποτελεί σημαντική απειλή για να μείνει ο Άγιος Ευστράτιος χωρίς προσωπικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το σύνολο των σοβαρών και έκτακτων περιστατικών αντιμετωπίζονται με διακομιδή είτε στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου, είτε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το ελικοδρόμιο του νησιού είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και οι διακομιδές είναι δυνατές ασχέτως καιρικών συνθηκών.

Στο νησί δεν λειτουργούν δομές για την Κοινωνική Μέριμνα όπως ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναιγηρασμένο.

Σημαντικός είναι στον τομέα αυτό ο ρόλος των εθελοντικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουν υπηρεσίες προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους του νησιού.

Παιδεία – Εκπαίδευση

Στον Άγιο Ευστράτιο λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο καθώς και Γυμνάσιο που έχει και λυκειακές τάξεις, τα οποία θεωρείται ότι καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του νησιού. Η σχολική υποδομή είναι επαρκής αλλά απαιτείται η ανέγερση νηπιαγωγείου που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου.