Αξιοθέατα

Αρχαιολογικοί χώροι – Πολιτιστική κληρονομιά – Μνημεία

Το νησί του Αγίου Ευστρατίου έχει να επιδείξει αξιόλογη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά .Τα παλαιότερα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί βρίσκονται στην δυτική ακτή και χρονολογούνται μαζί με την Πολιόχνη της Λήμνου, ενώ λείψανα των ιστορικών χρόνων υπάρχουν σε όλη σχεδόν τη δύσβατη και άγονη έκταση.Στην περιοχή Εβραϊκή υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίας νεκρόπολης.Στην περιοχή Άγιος Αλέξιος στο Αλωνίτσι βρίσκονται λείψανα προϊστορικού οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.).

Η κορυφη άγιος αλέξης απο την βόρεια πλευρά και το δάσος στη θέση Αυλάκια

 Λόφος του Αγίου Μηνά

βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης , Στο ίδιο σημείο υπάρχει κενοτάφιο εξόριστων και τάφος Γερμανού αξιωματικού που έχασε τη ζωή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο . Για να φτάσετε θα ακολουθήσετε το ρέμα του χωριού προς το λόφο και θα βρεθείτε στα σκαλάκια που οδηγούν στη κορφή του .

P2210391.JPG

P2140163.JPG

Ο ναός του Αγίου Βασιλείου

Οικοδομήθηκε το 1727 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναούς του νησιού. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο . Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι πίσω από το ιατρείο του χωριού και θα θα περιηγηθείτε για λίγο στα σοκάκια του παλιού χωριού.

P2140205.JPG

Ο αρχαίος ναός των Πέντε Μαρτύρων

Ο ναός των Πέντε Μαρτύρων, ανοικοδομήθηκε στην περιοχή του παραδοσιακού οικισμού το 1693 και διαθέτει δομικά υλικά από αρχαίο ελληνικό ναό.

_I4P3049.jpg

πεντεμαρτυρε_I4P3048.jpg

Η είσοδος του ναού

Ο ναός του Αγίου Νικολάου

P2140216.JPG

Το εκκλησάκι Αγία Παρασκευή που είναι χτισμένο μέσα στον βράχο

λεπτομέριες για την πεζοπορική διαδρομή –> Χωριο-Αγ.Παρασκευή

_i4p3270

Μαρασλειος σχολή

Το Κτίριο της Μαρασλείου Σχολής, το οποίο λειτούργησε ως σχολείο από το 1912 έως τον σεισμό του 1968. Έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο και ιστορικό διατηρητέο κτίριο . Δυστυχώς, σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω εγκατάλειψης.

P2140167.JPG

η θέα προς το λόφο του αγιου Μηνά απο την αυλή του “Παλιου Σχολείου”

Το παλιό τμήμα του οικισμού

Το οποίο και έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1968, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός .Ο οικισμός ήταν κτισμένος στην πλαγιά του λόφου πάνω από το λιμάνι. Τα σπίτια ήταν πέτρινα, διώροφα ή τριώροφα με νότιο προσανατολισμό και εξαιρετική αρχιτεκτονική. Καταστράφηκαν ή κατεδαφίστηκαν σχεδόν ολοσχερώς με τον σεισμό, αλλά ευτυχώς διασώθηκαν η Μαράσλειος Σχολή και 20 περίπου σπίτια που κυριολεκτικά στολίζουν τον οικισμό.

IMG_3477.jpg

IMG_2879.JPG

Σπιτιά του παλιού οικισμού

P2140250.JPG

P2140247.JPG

Δείγμα της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του παλιού οικισμού

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το «Μουσείο Δημοκρατίας» 

Κτίσθηκε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα με δαπάνες της «Εν Αλεξανδρεία Αδελφότητος Ο ‘Aγιος Ευστράτιος. Αποτέλεσε το πρώτο διδακτήριο του νησιού έως την ανέγερση της Μαρασλείου-Λογοθετείου Σχολής (1909). Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αναρρωτήριο των πολιτικών εξόριστων ή ως αγροτικό ιατρείο.

P2140166.JPG

το Κτήριο του Μουσείου

Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεότερης ιστορίας μας.μπορειτε να διαβάσετε περισσότερα στην ενότητα  Το νησί ως τόπος εξορίας

Το σπήλαιο του αγίου ευστρατίου

Το νησί του άι Στράτη οφείλει το όνομά του στον όσιο Ευστράτιο από την Ταρσό της Κιλικίας , που σύμφωνα με τη βιογραφία του, μόνασε κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του και απεβίωσε στο νησί κατά την εποχή της Εικονομαχίας . όταν αποβιβάστηκε στο νησί ο όσιος Ευστράτιος συνάντησε δύο μόνον ανθρώπους.

IMG_3491.jpg

Το σπήλαιο

Το σπήλαιο βρισκεται στη βορεια πλευρά του νησιού στο τέλος της παραλίας Αλονίτσι (δές τον χάρτη) και για να φτάσεις ακολουθεις ταμπελες για Αλονίτσι , όταν φτάσεις στην βορεια μεριά του νησιου παραμένεις στον κεντρικό χωματόδρομο και θα δεις μπροστά σου το εκκλησάκι και το λόφο που βρισκεται το σπήλαιο στο τέλος του δρόμου.

IMG_3183.jpg

ο λόφος που βρίσκεται η σπηλιά και το εκκλησάκι του Αγίου