Εξερέυνηση πηγής

 Προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας γιατί δεν είναι οι πρόσφυγες που αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας άλλα εμείς οι ίδιοι


Το Μάρτιο του 2013  εξερευνούσα την περιοχή κάτω από την εκκλησία του Χριστού στην τοποθεσία Καρακάλου και πρόσεξα θαμμένη με χώμα και φυτά μια πλάκα η όποια στηριζόταν σε πέτρες τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο που καταλάβαινες ότι θαμμένο βρίσκεται κάποιου είδους κτίσμα . τράβηξα την παρακάτω φωτογραφία για να θυμάμαι την τοποθεσία και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα επιστρέψω για πραγματική εξερεύνηση .

_I4P2941.jpg

Πραγματικά το Αύγουστο το ίδιου χρόνου βρέθηκα στο σημείο και με την βοήθεια του Οδυσσέα Ζ. και της Αντωνίας Ζ. – που έχουν στο σημείο ένα μοναδικό από αρχιτεκτονικής άποψης πέτρινο καλύβι με ξύλινη οροφή , μπροστά ακριβώς από την εκκλησία το οποίο από ότι μπορέσαμε να μάθουμε κάποτε χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος για το μοναστήρι που υπήρχε εκεί –  Ξεκινήσαμε να σκάβουμε με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από ότι θυμόταν η Αντωνία στο σημείο αυτό βρισκόταν μια Πηγή με τρεχούμενο νερό .Η κίνηση αυτή ενεργοποίησε και άλλους συγχωριανούς μας  , πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια του Χρήστου Κ. στο σκάψιμο και στο καθάρισμα της πηγής.Από τα πρώτα μέτρα φάνηκε η ομορφιά της κατασκευής αλλά το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ήταν και είναι παραπάνω από μοναδικό . βρεθήκαμε μπροστά σε μια υπέροχη πηγή που λειτουργούσε όπως φαίνεται και σαν κελάρι , περιμετρικά της εισόδου υπάρχουν θέσεις για το σαπούνι ή τη στάμνα και το μέρος μπροστά από την πηγή είναι στρωμένο με πλάκες , αριστερά και δεξιά υπάρχουν παγκάκια κ μια υπέροχη καμάρα που στολίζει την είσοδο για την πηγή την οποία καθαρίσαμε από πτώματα ζώων και διάφορα άλλα σκουπίδια και μετά από λίγες ώρες γέμισε με καθαρό νερό . για να κατέβεις στο εσωτερικό υπάρχουν σκαλιά στην πέτρα και η θερμοκρασία είναι ιδανική για να φυλάξεις τα φρούτα και το τυρί τους καλοκαιρινούς μήνες . μας έπιασε η  ζέστη του Αυγούστου και δεν ολοκληρώσαμε το πάτωμα στην πλατεία της πηγής , αλλά θα επανέλθω με περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το μέρος .

Θ.Τ.

_I4P3029.jpg

Leave a Reply