Επίσκεψη Γ.Πάλλη και συνεργατών.

Τον Άγιο Ευστράτιο επισκέφτηκε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Γιώργος Πάλλης με συνοδεία συνεργατών του το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ακρίδες αλλά και να συζητήσει με το σύνολο των κτηνοτρόφων για τον από εδώ και πέρα σχεδιασμό.

Συμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο , ο Βουλευτής ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι έχει εγκριθεί κονδύλι από το ΠΔΕ για την μακροχρόνια αντιμετώπιση του θέματος των ακρίδων, ότι αναμένεται η έγκριση βιολογικών φαρμάκων για εναέριο ψεκασμό το επόμενο έτος, και ότι γίνονται παράλληλα προσπάθειες από πλευράς ΥΠΑΑΤ προκειμένου να επισπευσθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τον παγετό αλλά και να υπάρξει κάποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους όσο αφορά το δυσβάστακτο κόστος των ζωοτροφών , δεσμεύτηκε στους κτηνοτρόφους να αναζητήσει με το Υπουργείο Άμυνας την δυνατότητα βοήθειάς του στην μεταφορά ζωοτροφών προς τον Άγιο Ευστράτιο, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που το νησί βρίσκεται σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Ο Βουλευτής τόνισε στην ομάδα κτην/ων  ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του νησιού, προκειμένου να αυτή να στηρίξει τους κατοίκους αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεννόηση του Δήμου με την Περιφέρεια προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά την διάρκεια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης αλλά και η περίοδος 12μηνου διακανονισμού μετά το πέρας αυτής.

Οι κτηνοτρόφοι απο την μεριά τους δέν φάνηκαν έτοιμοι να συζητήσουν την δημιουργία ενός συνεταιρισμού κτηνοτρόφων η οποιασδήποτε αλλης μορφής συνεργασίας μεταξύ τους , αυτό πού ζήτησαν επίμονα απο τον υπουργό χτυπώντας τα χέρια στο τραπέζι ειναι να δωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ , οπως και να πραγματοποιηθεί άμεσα η μεταφορά ζωωτροφών γιατί όπως υποστηρίζουν βρίσκονται στα όρια της καταστροφής . Οσο και αν προσπάθησε ο υπουργός να τους εξηγήσει οτι μόνο με συλλογικές προσπάθείες θα μπορέσουν να πετύχουν ενα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, η ομάδα των κτηνοτρόφων αρνείται να έρθει στο σήμερα και επιμένει να ακολουθεί τις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος . Στην πρόταση του βουλευτή και των συνεργατών του για δημιουργία κοινού χώρου αποθήκευσης ζωωτρωφών ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει της δεσμέυσεις του οι κτηνοτρόφοι απάντησαν με χλευασμό και υποστήριξαν την άποψη “ο καθενας μόνος του”  . Ο προβληματισμός στην ομάδα συνεργατών του υπουργού ειναι μεγάλος καθώς δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί ενα μοντέλο για να μοιραστουν δίκαια οι ζωωτροφές στους κτηνοτρόφους .

 

 

 

Leave a Reply